Vrijwillige brandblusschers van Sottegem
Met 54 manschappen waren ze, de vrijwillige brandblusschers van Sottegem in 1868, om de branden in het toenmalige Zottegem te bestrijden. Ondertussen werd Zottegem Groot Zottegem en bedient het brandweerkorps ook Zwalm. Vandaag zijn we met 63 manschappen. Niet zoveel meer voor een veel groter gebied en om veel meer taken op zich te nemen dan het bestrijden van branden.
Spectaculaire evolutie
Het beschikbare materieel, de uitrusting, de opleiding maakten een enorme evolutie door. Vooral de jongste 25 jaar was die evolutie spectaculair. Ook de manier waarop je een brand bestrijdt evolueerde. Vroeger werd een brand van buiten aangevallen. Met het beter isoleren van de woningen sinds de jaren tachtig worden we veel minder geconfronteerd met uitslaande woningbranden. Dat heeft tot gevolg dat we de woning moeten binnentreden om de brand te bestrijden. Zelden branden woningen nog volledig uit. Toch blijven er veel doden vallen bij woningbranden.
In 1868 werd nog uitgerukt met een handpomp waarbij brandweermannen langs beide kanten pompten. In onze kazerne staat nog een motorpomp, een museumstuk dat de handpomp opvolgde. Hoewel we in een grote, moderne en professioneel uitgeruste kazerne huizen, is dat niet altijd zo geweest. Het vorige arsenaal in de Nijverheidsstraat was de eerste kazerne die speciaal voor de brandweer gebouwd werd. Daarvoor werd het materieel in bestaande loodsen ondergebracht.
Zware branden
In de voorbije 150 jaar maakte het Zottegemse korps enkele tot de verbeelding sprekende branden mee. Elke Zottegemnaar heeft het verhaal al gehoord van de grote confrontatie tussen de Duitsers en de Engelsen op het einde van de Tweede Wereldoorlog. In de strijd werd een vlammenwerper gebruikt. In combinatie met ontploffende munitie zette die heel veel huizen in brand. Samen met de nijverheidsbrandweer van de Sanitary Underwaer Company en vele vrijwilligers vocht de Zottegemse brandweer tegen het vuur.
De recentste zware brand is die van het slachthuis in Velzeke in 2011. Het was de eerste keer dat we ondersteuning kregen van een helikopter om te blussen. Al die jaren vielen er gelukkig geen doden tijdens de dienst. Twee brandweermannen raakten in 1980 gewond, van wie een heel ernstig, toen een nieuwe lift tijdens een oefening kantelde.